HTML

Berlin 2013

BerlinBicikli2013-190.jpg

Tanulmányi út - 2013, a BME Középülettervezési Tanszék és a Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány támogatásával.

Google térkép és útifüzet

Friss hozzászólások

Címkék

196x (2) 198x (1) 199x (6) 200x (4) 201x (6) adminisztratív (2) aeg (2) aeon flux (1) alexanderplatz (2) alvaro siza (1) alvar aalto (1) architekturpreis (7) axel schultes (4) a berlini fal (12) baugruppe (3) bauhaus (2) berlini élet (24) Berlin 2013 (3) beton (2) bogota (1) daniel liebeskind (3) david chipperfield (3) dla 2011 (2) egyetem (1) együttműködés (8) élményeink (9) emlékezet (19) étel-ital (1) felújítás (1) film (19) fordítógép (1) fotó (5) georg candilis (1) gerkan marg und partner (6) gnädinger architekten (1) grafika (1) guide (7) hans kollhoff (4) heinz tesar (1) honlaphasználat (2) hsh architects (2) iba (2) ideiglenes (5) infobox (3) interbau (4) interjú (3) ipari (3) iparművészet (1) irodaház (1) iskola (1) i m pei (1) joseph paul kleihues (3) keletberlin (9) képzőművészet (17) kiállítás (7) kimaradt épületek (20) könyv (7) könyvtár (2) kortárs (55) közlekedés (13) közösségi (1) köztér (10) kreuzberg (5) kvíz (1) lakóház (21) leipziger platz (1) le corbusier (2) lola rennt (2) magyarország (5) Max Dudler (1) modernizmus (12) múzeum (15) nácizmus (8) nagykövetség (3) német egység (2) nyugat berlin (4) olvasnivalók (12) panel (1) panoráma (1) pariser platz (1) park (6) peter eisenman (2) peter zumthor (1) pink floyd (1) politika (3) reichstag (7) rem koolhaas (1) renzo piano (1) rosenthaler platz (1) santiago calatrava (1) sauerbruch hutton (4) schloss (1) sir norman foster (3) sport (8) szakrális (5) szavazás (2) térkép (6) terv (1) tom tykwer (4) topographie des terrors (1) történet (22) történeti térkép (2) ursula wilms (1) utazás szállás (5) utca (6) utóélet (11) város (12) vasút (1) víz (3) wiki (1) workshop (1) zene (7) zsidó (7) zsidóság (1) zvi hecker (1) Címkefelhő

Skandináv nagykövetségi együttes

2013.06.14. 01:00 mB

http://www.gig.at/images/stories/referenzen/BotschaftNordischerLaenderBerlin/slideshow/schwedBotschaft_2.jpg

északi diplomáciai együttes

Követségek szövetsége

Tervező: Berger + Parkkinen Architekten, Bécs

Diplomácia és város: e kettő kapcsolata a skandináv követségek újszerű megközelítésében a tér és fény kettősének játékára épül.
>> a térképünkön itt.

Ahogy Berlin lett az újraegyesült Németország fővárosa, központját hamarosan nyurga toronydaruk erdeje borította. Toronydaru állt mostanáig a Tiergarten déli részén azon a telken is, amely korábban a porosz királyok kedvelt vadászterülete volt. Egy 1937-es döntés értelmében vált a terület diplomáciai negyeddé, így az egykori jómódú villákat nagykövetségekké alakították át. Bár később, Berlin kettészakadásával a terület évtizedekig jelentőségét vesztetten, elhagyatottan állt, most újra diplomata-negyedként működhet, az első konzulátus nemrég készült el.


Nagyobb térképre váltás

Az új skandináv követségi épületegyüttes több szempontból unikumnak tekinthető. Először a Stülerstrassén, a park déli határát jelentő autóúton közeledve bukkan fel, hullámzó kontúrját a park és az út felé egy előpatinázott vörösréz lamellás fal rajzolja ki. A terület egészen más habitusú, mint a környezete, és bár a nyitható lamellák néhol betekintést engednek a belsőbe, a pikkelyes fal mégis inkább lemezszerű, burokszerű, mint egy ékszerteknős páncélja. Az együttes titokzatosan elzárkózó, a külvilágtól elforduló arcot mutat. A lépték, a finn tájat, a tópartok finoman ívelő vonalát idéző formálás az építészek számára egyértelműen Aalto-t idézi.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ef/Ambassade_des_pays_nordiques_%28Berlin%29_%286297764075%29.jpg/640px-Ambassade_des_pays_nordiques_%28Berlin%29_%286297764075%29.jpg

A rejtélyes külső szokatlan belső szerveződést rejt. Az északi országok évek óta dédelgették egy közösen kialakítandó nagykövetség tervét, és most, Berlinben nyílt először lehetőség az ötlet megvalósítására. Az Aalto-falon mint határon belül helyezkedik el az öt különálló nagykövetség és a hatodik, közös irodákat tartalmazó épület, a Felleshus.

http://static.urbarama.com/photos/medium/3467.jpg

Az ötlet megvalósításához kiírt első pályázatra 222 beépítési terv érkezett Európa minden részéből, ezt a Berger + Parkkinen osztrák-finn építésziroda nyerte meg a később megépült változathoz nagyon hasonló koncepcióval. Az önkényesen kanyargó réz fal csak néhol reagál a mögöttes történésekre, az amőba-szerűen kialakított belsőt szintén önkényesnek ható irányok, tengelyek szelik át. Ezek a kontúrok egyrészt a kialakuló tömegek (az egyes követségek) meghatározói, de többek is annál: a Rauchstrasse-i oldalon szélesen induló, majd a körítőfalig elvékonyodó fél-nyilvános terek, utcák a tér látszólagosságának XVI. századi proto-barokk szemléletének megértéséről tanúskodnak: az álperspektivikus hatás miatt ugyanis az utak hosszabbnak, az épületek nagyobbnak, az út végén álló emberek pedig meglepő módon magasabbnak tűnnek. A szemlélőben óhatatlanul felidéződik Palladio vicenzai Teatro Olimpicoja, a humanista színjátszás e parádés darabja, talán nem véletlenül.

http://farm5.staticflickr.com/4077/4905108042_d7cb3cbddc_z.jpg

Miután a Berger + Parkkinen páros meghatározta a beépítést, a határfal és az utak irányai által kimetszett hol ívesen, hol szögben záródó telkekre nemzeti pályázatokat írtak ki az egyes követségi épületek tervezésére. Az egyes építészek érdeme, hogy az épületek a nagyon erős összetartozás, a rokon vonások mellett az általuk képviselt országot is képviselik.

A beépítési terven kívül Berger + Parkkinen tervezte a Felleshus épületét is. Ebben találhatók a követségek ügyfélforgalmi terei, itt kapnak helyet a közönség által ismert nagykövetségi funkciók, nagyobb események, koktél-partik, fogadások, előadások, kiállítások, a vízum-kiadás, az egyes épületek így inkább csak mint kisebb irodaházak működnek.

http://static.urbarama.com/photos/medium/24067.jpg

Az együttes bejáratánál ponyva-tető képez ünnepélyes portikuszt, ez alól tárulnak fel a belső utcák. A tető alatt edzett üveg kerítés választja el a nyitott részt a hullámzó fal határolta városka belsejétől. A konzulátusok személyzeti bejáratai a Klingerhöferstrasse és a Rauchstrasse felől nyílnak.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/41/Nordic_embassies_Berlin_%28July_2008%29_4.jpg/640px-Nordic_embassies_Berlin_%28July_2008%29_4.jpg

Vajon működik-e az együttes mint egész? A követségi és a hivatalos terek közös kialakítása nyilvánvalóan takarékos, hatékonyan működő, gazdaságos megoldás. A külső és belső terek elegánsak, meglehetősen drámaiak és európai szociáldemokráciához méltóan nemesek. A külső fal azonban hagy kérdéseket maga mögött. A kígyózó zöld csík nem túl hívogató és bár a bejárati oldalon barátságosabb, városiasabb, átjárhatóbb homlokzat váltja fel, az egész megjelenése inkább zárt, talán kicsit baljós is. Ezt a hatást erősíti az amorf alaprajz, illetve belül a kissé süket, nem túl kifejező épületek; ez az álperspektívával operáló városi színház így de Chirico nyugtalan felhangjait idézi. Kétségtelen, hogy a nagykövetségek védelme elsőrendű szempont, hogy a biztonság a tervezés során kiemelten fontos szempont, de ez nem feltétlenül kellene hogy zordságot, megközelíthetetlenséget jelentsen. Bár az együttes jó léptékkel reagál a szomszédos autóútra (igen kellemesen tárul fel egy elég unalmas út után), az északi szociáldemokráciák nemessége nagyobb ünneplést érdemelt volna. Tekintsünk azonban úgy az épületre, mint egy ígéretes első próbálkozásra: következő hasonló alkalommal az egyes épületeknek talán sikerül kulturális világképüket nagyvonalúbban kifejezni.

Szólj hozzá!

Címkék: nagykövetség adminisztratív 199x

A bejegyzés trackback címe:

https://berlin2010.blog.hu/api/trackback/id/tr855360727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.