HTML

Berlin 2013

BerlinBicikli2013-190.jpg

Tanulmányi út - 2013, a BME Középülettervezési Tanszék és a Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány támogatásával.

Google térkép és útifüzet

Friss hozzászólások

Címkék

196x (2) 198x (1) 199x (6) 200x (4) 201x (6) adminisztratív (2) aeg (2) aeon flux (1) alexanderplatz (2) alvaro siza (1) alvar aalto (1) architekturpreis (7) axel schultes (4) a berlini fal (12) baugruppe (3) bauhaus (2) berlini élet (24) Berlin 2013 (3) beton (2) bogota (1) daniel liebeskind (3) david chipperfield (3) dla 2011 (2) egyetem (1) együttműködés (8) élményeink (9) emlékezet (19) étel-ital (1) felújítás (1) film (19) fordítógép (1) fotó (5) georg candilis (1) gerkan marg und partner (6) gnädinger architekten (1) grafika (1) guide (7) hans kollhoff (4) heinz tesar (1) honlaphasználat (2) hsh architects (2) iba (2) ideiglenes (5) infobox (3) interbau (4) interjú (3) ipari (3) iparművészet (1) irodaház (1) iskola (1) i m pei (1) joseph paul kleihues (3) keletberlin (9) képzőművészet (17) kiállítás (7) kimaradt épületek (20) könyv (7) könyvtár (2) kortárs (55) közlekedés (13) közösségi (1) köztér (10) kreuzberg (5) kvíz (1) lakóház (21) leipziger platz (1) le corbusier (2) lola rennt (2) magyarország (5) Max Dudler (1) modernizmus (12) múzeum (15) nácizmus (8) nagykövetség (3) német egység (2) nyugat berlin (4) olvasnivalók (12) panel (1) panoráma (1) pariser platz (1) park (6) peter eisenman (2) peter zumthor (1) pink floyd (1) politika (3) reichstag (7) rem koolhaas (1) renzo piano (1) rosenthaler platz (1) santiago calatrava (1) sauerbruch hutton (4) schloss (1) sir norman foster (3) sport (8) szakrális (5) szavazás (2) térkép (6) terv (1) tom tykwer (4) topographie des terrors (1) történet (22) történeti térkép (2) ursula wilms (1) utazás szállás (5) utca (6) utóélet (11) város (12) vasút (1) víz (3) wiki (1) workshop (1) zene (7) zsidó (7) zsidóság (1) zvi hecker (1) Címkefelhő

Alvar Aalto: lakóház a Hansa negyedben (1957)

2010.08.23. 16:51 mB

Kenneth Frampton:

Aalto azon elkötelezettsége, hogy az egyszerű embereket szolgálja, abban a többszintes lakóházában is kifejezésre jutott, amelyet 1955-ben épített a berlini Interbaun, a város Hansa-negyedében. Itt is az átriumformát variálta. Ebben a nagyszerű alkotásban találhatjuk meg a második világháború után tervezett legfontosabb lakástípusok egyikét. Még Le Corbusier híres (a szociális lakásépítésben világszerte széltében-hosszában másolt) Unitéjének kétszintes lakása is elhalványul mellette, ha egy család ideális fészkére gondolunk.

A fenti és az elkövetkezendő idézet részlet Kenneth Frampton: A modern építészet kritikai története című könyvéből (Alvar Aalto és az észak-európai hagyomány: nemzeti romantika és dór-klasszicista érzékenység 1895-1957, 266. old., ).

Aalto lakástípusának legfontosabb erénye az, hogy egy kis bérlakásba sűríti egy családi ház előnyeit. Az U-alakú alaprajz közepében elhelyezkedő lakó- és étkezőtér nagyvonalú átrium-teraszhoz kapcsolódik. A kisebb, intim helyiségek: a hálószobák és a fürdőszobák e nagyvonalú magot fogják közre. A lakásegységek elhelyezése a lakóházon belül szellemes: Aalto úgy fűzi fel őket a természetes megvilágítású lépcsőházakra, hogy képes elkerülni végtelen számú „egy kaptafára készült” lakás egymásra halmozásának érzését, egyetlen magasházban.

Aalto egész életét végigkísérő azon törekvése, hogy kielégítse a szociális és pszichológiai igényeket, megkülönböztette a húszas évek merev funkcionalistáitól, akiknek a pályája már akkor megállapodott, amikor ő még csak első jelentős műveinél tartott. Noha kezdetben a szovjet konstruktivisták lendületes formái vonzották, mindig súlyt helyezett arra, hogy olyan környezetet alkosson, amelyben az emberek jól érzik magukat.

[F-Berlin,+Neues+Hansaviertel,+Aalto+Haus.jpg]


A fentiek nyomán egy kis térhasználati elemzés:


A központi lakóteret úgy veszi körül a kiszolgáló-helyiségek gyűrűje, hogy a szó hagyományos értelmében vett közlekedő szinte nem is alakul ki. A lakások mindegyike kétoldalra tájolt, így az átszellőztetés és a folyamatos benapozottság sem probléma.

A vizuális határok:


A viszonylag kis lakás valós méreténél nagyobbnak mutatja magát: a nappali vizuális határai túl vannak a tényleges "helyiséghatárnál".


Az átlátások, a világosság, a teraszkapcsolat ugyancsak a terességet erősítik (balra a konyha-étkező, jobra a nappali).

Az általános szint szerveződése:

A bejárati szint:

I.: publikus tér, amit azonban a ház a földszinti megnyitásaival már részben magához rendel (az I.a rész ilyen szempontból jóval intenzívebben kötődik az épülethez, az udvarszerű kialakítás miatt).

II.: fél-publikus tér: a fedett-nyitott tér még bárki számára megközelíthető, de már egyértelműen az épülethez tartozik - a kellemes átlátások, a marasztaló padok valóban otthonossá teszik a hazaérkezést.

III.: a világos lépcsőházak már az otthonok tényleges "előszobái" - ezzel együtt a akár szomszédolás lehetséges helyszínei is.

A hobbyszoba és mosókonyha a pincében, szauna és terasz a tetőn a ház közösségének együttlétét hivatott elősegíteni, - olyan igény ez, amely az Interbau kiállítás után hamarosan feledésbe merült.

A mennyezeti festést nemrégiben restaurálták.

A mozgalmas homlokzat fehér háttere nagyon jól fogadja be a napernyők spontán színfoltjait.


Nagyobb térképre váltás

A Hansa-negyed eredeti állapotáról (1943) itt nézhető meg egy térképrészlet!

>>> a mi térképünkön itt.

Szólj hozzá!

Címkék: lakóház modernizmus interbau alvar aalto

A bejegyzés trackback címe:

https://berlin2010.blog.hu/api/trackback/id/tr752241625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.