HTML

Berlin 2013

BerlinBicikli2013-190.jpg

Tanulmányi út - 2013, a BME Középülettervezési Tanszék és a Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány támogatásával.

Google térkép és útifüzet

Friss hozzászólások

Címkék

196x (2) 198x (1) 199x (6) 200x (4) 201x (6) adminisztratív (2) aeg (2) aeon flux (1) alexanderplatz (2) alvaro siza (1) alvar aalto (1) architekturpreis (7) axel schultes (4) a berlini fal (12) baugruppe (3) bauhaus (2) berlini élet (24) Berlin 2013 (3) beton (2) bogota (1) daniel liebeskind (3) david chipperfield (3) dla 2011 (2) egyetem (1) együttműködés (8) élményeink (9) emlékezet (19) étel-ital (1) felújítás (1) film (19) fordítógép (1) fotó (5) georg candilis (1) gerkan marg und partner (6) gnädinger architekten (1) grafika (1) guide (7) hans kollhoff (4) heinz tesar (1) honlaphasználat (2) hsh architects (2) iba (2) ideiglenes (5) infobox (3) interbau (4) interjú (3) ipari (3) iparművészet (1) irodaház (1) iskola (1) i m pei (1) joseph paul kleihues (3) keletberlin (9) képzőművészet (17) kiállítás (7) kimaradt épületek (20) könyv (7) könyvtár (2) kortárs (55) közlekedés (13) közösségi (1) köztér (10) kreuzberg (5) kvíz (1) lakóház (21) leipziger platz (1) le corbusier (2) lola rennt (2) magyarország (5) Max Dudler (1) modernizmus (12) múzeum (15) nácizmus (8) nagykövetség (3) német egység (2) nyugat berlin (4) olvasnivalók (12) panel (1) panoráma (1) pariser platz (1) park (6) peter eisenman (2) peter zumthor (1) pink floyd (1) politika (3) reichstag (7) rem koolhaas (1) renzo piano (1) rosenthaler platz (1) santiago calatrava (1) sauerbruch hutton (4) schloss (1) sir norman foster (3) sport (8) szakrális (5) szavazás (2) térkép (6) terv (1) tom tykwer (4) topographie des terrors (1) történet (22) történeti térkép (2) ursula wilms (1) utazás szállás (5) utca (6) utóélet (11) város (12) vasút (1) víz (3) wiki (1) workshop (1) zene (7) zsidó (7) zsidóság (1) zvi hecker (1) Címkefelhő

Szabadegyetem, Rozsdalugas: Candilis és Foster

2010.06.13. 11:26 mB

http://greg.org/archive/rostlaube_prouve_foster_busse.jpgA Berlini Szabadegyetem épülete korának jellegzetes, progresszív lenyomata: a várost modellező, középpont nélküli háló - a hatvanas-hetvenes évek optimista politikai légkörét továbbgondolóan - a demokratikus berendezkedés, a szabadság, a szabad használat megjelenítője is.

A Berlini Szabadegyetem Szellemtudományi Intézete
Habelschwerdter Allee 45 / Thielallee 1967-79; 1985
Justus Burtin, Georg Candilis, Alexis Josic, Shadrach Woods; Manfred Schiedhelm;

>>> a térképünkön itt.

http://www.teemeurope.eu/images/design/Berlin%20images/Berlin-campus01-large.jpg

Az elszórtan elhelyezkedő intézeteket összefogó campus-gondolat, a villanegyedbe való illeszkedés voltak a döntő szempontjai széles területet behálózó, alacsony beépítésnek. A többnyire kétszintes intézeti épületeknek a szerelt acélkonstrukciónak köszönhetően flexibilis alaprajzuk van. Elhelyezésük központ nélküli, sakktáblaszerű épületegyüttest eredményezett. Színes padlóburkolatok és számtalan eligazító tábla könnyíti meg a tájékozódást az “útkereszteződéseknél”.

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/phpvePxf4_005.jpg

Az új egyetemi épületekre kiírt pályázaton 1963-ban a Team 10 köréből nem sokkal korábban szerveződött iroda munkája nyert egy olyan pályaművel, ami alapjaiban forgatta fel az egyetemi építészet addig ismert rendjét. Az 1973-ban befejezett épület az addig ismert hierarchikus rend helyett szétterülő, befejezetlen, a belső és külső terek közötti különbséget megszüntető struktúrát teremtett.

A tanszékek köré csoportosított funkciók helyett utcák és keresztutak által meghatározott, zárt (terem) és nyitott (tér, kert) közterek alkotják az egyetemi épületet, vagy inkább városrészt, amit a belakás, a benne zajló tevékenységek folyamatosan újrafogalmaznak. Ez szinte közvetlen kapcsolatban áll a hatvanas évek baloldali társadalomelméletének közösségszemléletével, ami a közösségek demokratikus önszerveződésében és egy együttműködésre alapuló, hierarchiától mentessé váló társadalom létrejöttében hitt.

http://farm1.static.flickr.com/84/247666151_7999df0d49.jpg

Az első építési ütemben (1967-72) Corten-acéllemezekkel burkolták az épületet, ennek rozsdásodó felülete miatt kapta az épület a "Rozsdalugas" (Rostlaube) elnevezést. Az építészek szándékos rozsdaeffektjét azonban nem sikerült megfékezni, mint ahogy azt tervezték, így, együtt a nem megfelelő színvonalú kivitelezéssel a belső tér a rettenetes beázási foltokkal és lógó mennyezeti lemezekkel egy enyhén romos vasúti kocsi érzetét kelti. A régi panelek külső burkolatát ezért egy újfajta, bronzzal ötvözött anyagra cserélték ki, ami a patinásodásával az eredetileg remélt rozsdához hasonló felületet ad.

http://www.fu-berlin.de/sites/abt-3/bauprojekte/projektarchiv/web/030515_sila_450.jpg

Alapvetően elegánsabbnak tűnik a második ütemben (1972-79) épült bővítés, melynek külső burkolata fényes alumíniumlemez. A "rozsdalugas" térszervezési rendszerét továbbvezették. 1985-ben készült el az "Ezüstlugas" (Silberlaube) karakterét megőrző kompakt, H-alakú neveléstudományi könyvtár. A könyvtárterek és olvasótermek egy középső zónára szerveződnek, melyet egy nyeregtető-szerű felülvilágító világít meg. Az "ezüstlugassal" együtt, szintén 1985-ben készült az északi oldalon a nagymenza, melyet a Bauabteilung des Senators für Bau- und Wohnungswesen létesített.

Néhány éve színes, az egyes udvarokat megkülönböztető árnyékolókkal látták el az épületet:
http://www.somfyepiteszet.hu/common/img/library/rostlaube-5.jpg

* * *

Foster és a Filozófiai Kar új könyvtára, 2005

http://www.best-masters.com/assets/img/photo_ecole/842-p.jpg

A Filozófia Kar új könyvtárának helyszíne az egyetem hat udvarának egyesítésével keletkezett. Az épület négy emeletét természetes szellőzésű, buborékszerű alumínium-üveg szerkezet fogja körül, ezeket pedig sugaras szerkezetű acélszegélyek erősítik. Az átlátszó üveg belső membránfelszíne sejtelmesen szűri meg a napfényt, míg az elszórt, átlátszó nyílásokon keresztül nagyszabású kilátás nyílik az égboltra.

A könyvespolcok az emeletek közepén állnak, körülöttük a termek szélére rendezve helyezkednek el az olvasóasztalok. A szintek körkörös elrendezése a napfényes dolgozóterek hatását kelti. A könyvtár formája miatt hamar elnyerte a találó 'berlin agya' becenevet.

http://www.cedis.fu-berlin.de/cedis/veranstaltungen/raeume/lageplaene/gedib.gif

http://www.fosterandpartners.com/media/Projects/0980/drawings/img5.jpg

Az épület 35 százalékkal kevesebb energiát használ, mint egy hasonló nagyságú épület. A korszerű energiahasznosítás az épület újító jellegű, dupla rétegű falában rejlik, mely még szórt nappali fényhatásokat is létrehoz, a levegőt duplafalú szellőző rétegbe, számos nyíláson keresztül tereli be, lehetővé téve ezzel a természetes szellőzést. A belső beton szerkezetbe ágyazott vízvezetékek hőtárolóként funkcionálnak, és lehűtik az áramoltatott levegőt, ezáltal szabályozzák a belső hőmérsékletet, és energia-megtakarítást eredményeznek.

Foster bővítése Mies van der Rohe díjra jelölték és megkapta a Német Építészszövetség Díját - ugyanakkor sokan kritizálták is az eredeti, hierarchia és hangsúlyosan központ nélküli térsrtuktúra megbontásáért.

frissítés:

- nextroom -Architekturpreis 2006 (pdf - rajzok, csomópontok, részletes ismertetés!)

>>> a térképünkön itt.

* * *

A szövegek forrása: Architekturführer Berlin, Dietrich Riemer Verlag, 1991; az 1999-es mesteriskolás út fordítása, és az Építészfórum cikke.

- Kromofág a Rozsdalugasban - Szemerey Samu írása, Építészfórum;
- Freie Universität Berlin - a fotók forrása;
- Sok kép és rajz a Foster féle bővítésről;
- Szabadegyetem, Berlin - az Építészfórum a Foster-féle bővítésről, sok képpel és pdf- formátumú rajzmellékletekel;

2 komment

Címkék: kortárs modernizmus sir norman foster georg candilis architekturpreis

A bejegyzés trackback címe:

https://berlin2010.blog.hu/api/trackback/id/tr472077980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.08.01. 22:52:24

Frissült egy részletes pdf-dokumentációval! (lásd a cikk végén!)