HTML

Berlin 2013

BerlinBicikli2013-190.jpg

Tanulmányi út - 2013, a BME Középülettervezési Tanszék és a Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány támogatásával.

Google térkép és útifüzet

Friss hozzászólások

Címkék

196x (2) 198x (1) 199x (6) 200x (4) 201x (6) adminisztratív (2) aeg (2) aeon flux (1) alexanderplatz (2) alvaro siza (1) alvar aalto (1) architekturpreis (7) axel schultes (4) a berlini fal (12) baugruppe (3) bauhaus (2) berlini élet (24) Berlin 2013 (3) beton (2) bogota (1) daniel liebeskind (3) david chipperfield (3) dla 2011 (2) egyetem (1) együttműködés (8) élményeink (9) emlékezet (19) étel-ital (1) felújítás (1) film (19) fordítógép (1) fotó (5) georg candilis (1) gerkan marg und partner (6) gnädinger architekten (1) grafika (1) guide (7) hans kollhoff (4) heinz tesar (1) honlaphasználat (2) hsh architects (2) iba (2) ideiglenes (5) infobox (3) interbau (4) interjú (3) ipari (3) iparművészet (1) irodaház (1) iskola (1) i m pei (1) joseph paul kleihues (3) keletberlin (9) képzőművészet (17) kiállítás (7) kimaradt épületek (20) könyv (7) könyvtár (2) kortárs (55) közlekedés (13) közösségi (1) köztér (10) kreuzberg (5) kvíz (1) lakóház (21) leipziger platz (1) le corbusier (2) lola rennt (2) magyarország (5) Max Dudler (1) modernizmus (12) múzeum (15) nácizmus (8) nagykövetség (3) német egység (2) nyugat berlin (4) olvasnivalók (12) panel (1) panoráma (1) pariser platz (1) park (6) peter eisenman (2) peter zumthor (1) pink floyd (1) politika (3) reichstag (7) rem koolhaas (1) renzo piano (1) rosenthaler platz (1) santiago calatrava (1) sauerbruch hutton (4) schloss (1) sir norman foster (3) sport (8) szakrális (5) szavazás (2) térkép (6) terv (1) tom tykwer (4) topographie des terrors (1) történet (22) történeti térkép (2) ursula wilms (1) utazás szállás (5) utca (6) utóélet (11) város (12) vasút (1) víz (3) wiki (1) workshop (1) zene (7) zsidó (7) zsidóság (1) zvi hecker (1) Címkefelhő

Kritikai rekonstrukció: Leipziger Platz és Lenné háromszög

2010.06.12. 18:31 mB

Berlin központjában a „kritikai rekonstrukció” egyik fontos munkája a Leipziger Platz visszaépítése. A csatlakozó Potsdamer Platz-cal egyetemben az elmúlt két évszázadban a legelevenebben fejlődő csomópont volt Németország fővárosának történetében. Aztán a háború pusztításai után elhagyatott, aláaknázott területté vált, a fal két vonala közti „halálzónává”.

A nyolcszög alakú, a Potsdami útra vezető reprezentatív tér a XVII. század utolsó éveiben alakult ki. A tér része volt a Friedrichstadt határainál kialakított szabályozásnak, amelyben minden egyes térnek jellegzetes, geometrikus alakja volt, innen is származott az eredeti nevük: Quarrée (Pariser Platz), Octogon (Leipziger Platz) és Rondell (Mehring Platz).

Az „Octogonon” a periferiális elhelyezkedéséből következően vagy száz évig alig volt építkezés. A teret aztán 1814-ben nevezték át Leipziger Platz-cá, a Lipcsei csatára emlékeztetvén.

A tér „kapujához” klasszikus templomok mintájára Schinkel tervezett két vámházat 1824-ben, a tér közepén e kertet Lenné tervezte újjá. A terület a századfordulóra hatalmas közlekedési csomóponttá vált, két pályaudvar is épült a közelben: a Potsdamer Bahnhof és a legfontosabb, az Anhalter Bahnhof.

Az egyesítés utáni vitákban a „kritikai rekonstrukció” vonala győzedelmeskedett, ennek alapvetésével írtak ki többszintű nemzetközi pályázatokat – úgy a városrendezésre, mint a közvetlen környék szabályozására, majd végül az egyes épületekre.

A terület rendezését a müncheni Hilmer & Sattler iroda nyerte meg a maga konvencionálisabbnak mondható kritikai rekonstrukciójával. A Sony területet végül Helmuth Jahn tervezte, a Debis-Daimler Benz területét Renzo Piano, az Asea Brown Boveri területet pedig Giorgo Grassi. Ezeknél (a Potsdamer Platzénál) feszesebb szabályzók vonatkoztak a Lenné háromszögre és a Leipziger Platz területére: a telepítést az eredeti nyolcszög rajzolta meg, kívánalom volt ugyanakkor – a párizsi Place Vendome mintájára – a viszonylag egységes, homogén arculat.

A két legfontosabb előírás az építmények 35 méteres maximális magassága volt, ezt azonban csak a homlokzati síktól visszaléptetve érhették el az épületek: a homlokzatoknak a térfal vonalában az eredeti, XVII. századi 22 méteres magassággal kellett megegyezniük. A másik fontos megkötés az anyaghasználat volt: amegépülő 16 projekt mindegyikénél kőburkolatot írtak elő, a homlokzatot csak a felület bizonyos százalékában volt szabad ablakkal megnyitni. Az épületek alsó szintét üzletek fogalalják el, a 22 méteres szintig irodák, afelett lakások vannak.

Az egyes épületekből néhány (attintásra nagyítódnak):


Lenné háromszög:

A Lenné háromszög a Lennéstrasse, Bellevuestrasse és az Ebertstrasse által közrezárt terület nem-hivatalos neve, névadója Peter Joseph Lenné, a mai Tiergarten tájépítésze (1789-1866). Különös hírnevét az adja, hogy a beépítetlen terület 1988 március 31-én egy csere folytán Nyugatberlinhez került, itt átvezető utat szerettek volna építeni; a Keletnémet kormány más ingatlanokat kapott cserébe. Május 26-án nyugatberlini baloldali aktivisták foglaták el a területet, sokáig sátortábor, egy kisebb falu alakult ki. (Wikipédia.de)

* * *

>>> a térképünkön itt.

A szöveg és a képek forrása: Germany: The Art of Building in Stone, Veronafiere, Verona 2004.;

A képek nagy része kattintásra nagyítódik.

Szólj hozzá!

Címkék: kortárs axel schultes leipziger platz hans kollhoff david chipperfield

A bejegyzés trackback címe:

https://berlin2010.blog.hu/api/trackback/id/tr962076692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.