HTML

Berlin 2013

BerlinBicikli2013-190.jpg

Tanulmányi út - 2013, a BME Középülettervezési Tanszék és a Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány támogatásával.

Google térkép és útifüzet

Friss hozzászólások

Címkék

196x (2) 198x (1) 199x (6) 200x (4) 201x (6) adminisztratív (2) aeg (2) aeon flux (1) alexanderplatz (2) alvaro siza (1) alvar aalto (1) architekturpreis (7) axel schultes (4) a berlini fal (12) baugruppe (3) bauhaus (2) berlini élet (24) Berlin 2013 (3) beton (2) bogota (1) daniel liebeskind (3) david chipperfield (3) dla 2011 (2) egyetem (1) együttműködés (8) élményeink (9) emlékezet (19) étel-ital (1) felújítás (1) film (19) fordítógép (1) fotó (5) georg candilis (1) gerkan marg und partner (6) gnädinger architekten (1) grafika (1) guide (7) hans kollhoff (4) heinz tesar (1) honlaphasználat (2) hsh architects (2) iba (2) ideiglenes (5) infobox (3) interbau (4) interjú (3) ipari (3) iparművészet (1) irodaház (1) iskola (1) i m pei (1) joseph paul kleihues (3) keletberlin (9) képzőművészet (17) kiállítás (7) kimaradt épületek (20) könyv (7) könyvtár (2) kortárs (55) közlekedés (13) közösségi (1) köztér (10) kreuzberg (5) kvíz (1) lakóház (21) leipziger platz (1) le corbusier (2) lola rennt (2) magyarország (5) Max Dudler (1) modernizmus (12) múzeum (15) nácizmus (8) nagykövetség (3) német egység (2) nyugat berlin (4) olvasnivalók (12) panel (1) panoráma (1) pariser platz (1) park (6) peter eisenman (2) peter zumthor (1) pink floyd (1) politika (3) reichstag (7) rem koolhaas (1) renzo piano (1) rosenthaler platz (1) santiago calatrava (1) sauerbruch hutton (4) schloss (1) sir norman foster (3) sport (8) szakrális (5) szavazás (2) térkép (6) terv (1) tom tykwer (4) topographie des terrors (1) történet (22) történeti térkép (2) ursula wilms (1) utazás szállás (5) utca (6) utóélet (11) város (12) vasút (1) víz (3) wiki (1) workshop (1) zene (7) zsidó (7) zsidóság (1) zvi hecker (1) Címkefelhő

Holland Nagykövetség - OMA, Rem Koolhaas, 2003

2010.06.01. 20:39 mB

http://www.architecture-page.com/assets/images/content/prj_oma_emba/01.jpgA német egyesülés hajnalán a kormányzat (Bonnból) Berlin központjába (Mitte) tette át a székhelyét. Hollandia – minthogy a háború után a korábbi nagykövetségi épületét eladta – szabadon választhatott helyszínt, így döntöttek a Roland Ufer (=folyópart) mellett, ami Berlin egyik legrégebbi tömbje a fő kereskedelmi partner (új) kormányzati negyedének szomszédságában.

A megbízó olyan szabadonálló épületet szeretett volna, amiben a biztonságtechnikai igények a hagyományos holland nyitottsággal egyesülnek.

„A hagyományos (nyugatberlini) várostervezési irányelvek az új épülettől a tömb XIX. századi modorban való befejezését várták volna el, a (kelet-berlini) hivatalnokok ugyanakkor nyitottak voltak a javaslatunkra, amelyben egy szabadonálló kocka állt a tömb vonalát befejező pódiumon.

Mikor megbízást kaptunk a telek egészére való tervezéshez, tovább vizsgálhattuk az illeszkedés (a tömb kontúrjának bezárása) és a függetlenség (a szabadonálló kocka) kombinácójának lehetőségeit"

http://www.arquinews.com/wp-content/uploads/2007/09/plano-urbano-koolhaas.jpg

Az OMA ismertetője

A „kocka” és a „lakófal” közötti útszakasz udvarként szolgál, az egyikoldali megnyitása panorámát biztosít a Spree fölött, a parkra. A környező, kőburkolatú épületektől való különbözés hangsúlyozására a kubus és a lakófunkciókat tartalmazó fal alumíniumburkolatot kapott.

http://farm1.static.flickr.com/155/344145297_4fa7b32b2b.jpg

A nyolc szintet egy folyamatosan emelkedő közlekedő-spirál tárja fel, ez adja az épület belső kommunikációját (klikk a képre!).

http://www.architecture-page.com/assets/images/content/prj_oma_emba/nlpop.jpg

A közlekedő-spirál „kivágása" után a kockából mintegy „maradék-területekként” kialakuló munkahelyek a homlokzat síkján helyezkednek el.

Az adminisztratív funkciók a tömeg belsejében kaptak helyet. Egyéb fél-publikus terek közelebb kerültek a homlokzathoz, egy helyen konzolosan nyúlnak ki a homlokzati síkból.

A közlekedő-spirál a bejárattól a könyvtáron, a tárgyalókon, a fitnessz részen és az étteremen keresztül vezet fel a tetőteraszra. Ez a közlekedősáv a kontextussal – a folyóval, a tévétoronnyal, a parkkal és a nagykövetségi rezidenciák falával – való kapcsolatot keresi, egy része egy olyan „átlós térré” válik, aminek köszönhetően a parkból is látható a tévétorony.

A (kis túlnyomással kialakított) közlekedőspirál az épület fő légcsatornájaként is működik, az irodákba a kettősfalú homlokzatából származó friss levegőt vezetik be. Ez a szellőzési koncepció is része annak a stratégiának, amelynek során egy elemhez minél több funkciót igyekeztünk rendelni.

Ezt az egyesítési stratégiát használtuk a szerkezeti koncepcióhoz is. A közlekedősávot határoló falak olyan teherhordó faltartók, amik elegendően erősek ahhoz hogy egymásnak átadva a terheket azt gond nélkül közvetítség a talajhoz. Így jöhettek létre az alsóbb szinteken nagy, összefüggő nyitott területek. A közlekedő-spirál üvegfödémeit üveggerendák hordják.

http://farm1.static.flickr.com/125/344685174_0c487908db.jpg

Az OMA 2005-ben a Holland Nagykövetségért Mies van der Rohe díjat kapott:

„A zsűri szerint az épület a nagykövetség funkciójának, egy korményzati irodának és a városi tömbnek egy határozott, erőteljes újragondolása. Nagyra értékeltük, hogy az OMA ugyanúgy elutasította a városszövethez való primer alkalmazkodást mint a szoborszerű megformálást, ehelyett olyan finoman formált fragmentumot hozott létre, ami a kormányzati épületek identitáskényszerével kapcsolatos kérdést nyitva hagyja. Azt éreztük továbbá, hogy az épület egészét keresztülszövő fémburkolatú spirális „közlekedő-sáv” részint gondosan komponált látványokkal talál kapcsolatot a várossal, másrészt megragadó térsorával, végletekig kifinomult anyaghasználatával és formálásával olyan értéket jelent, ami valóban érdemessé teszi a díjra.”

http://trendbeheer.com/wp-content/uploads/2008/01/Stanislaw-Lewkowicz4.jpg

...a perforált lemez homlokzat a művészet szolgálatába is áll: Stanislaw Lewkowicz ‚Mistsculptuur Berlijn‘ (Berlini köd-szobor) c. alkotásán a lyukakon keresztül magas nyomással vizet fújnak ki. Az így keletkező 15 méter magas ködöt piros-fehér-kéken, a holland nemzeti színekkel világítják meg.

* * *

Az épület a térképünkön itt található.

- Netherland's Embassy - archspace.com, a fenti szöveg forrása (alaprajzok);
- Hollandia üzenete Berlinnek - mevaco.hu;
- A Holland Királyság nagykövetsége, Berlin - építészfórum;
- fotók a flickr-en;

- Cultivating Urban Emptiness - interjú, Berlinről is, art orbit;
 

2 komment

Címkék: nagykövetség rem koolhaas

A bejegyzés trackback címe:

https://berlin2010.blog.hu/api/trackback/id/tr112048991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.06.17. 14:17:26

Ma jött válasz, időpontunk van júli 6-ára:
"We received your request in good order and can offer you the following time for a guided tour of the Netherlands Embassy: 06.07.2010 at 11.00H."