HTML

Berlin 2013

BerlinBicikli2013-190.jpg

Tanulmányi út - 2013, a BME Középülettervezési Tanszék és a Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány támogatásával.

Google térkép és útifüzet

Friss hozzászólások

Címkék

196x (2) 198x (1) 199x (6) 200x (4) 201x (6) adminisztratív (2) aeg (2) aeon flux (1) alexanderplatz (2) alvaro siza (1) alvar aalto (1) architekturpreis (7) axel schultes (4) a berlini fal (12) baugruppe (3) bauhaus (2) berlini élet (24) Berlin 2013 (3) beton (2) bogota (1) daniel liebeskind (3) david chipperfield (3) dla 2011 (2) egyetem (1) együttműködés (8) élményeink (9) emlékezet (19) étel-ital (1) felújítás (1) film (19) fordítógép (1) fotó (5) georg candilis (1) gerkan marg und partner (6) gnädinger architekten (1) grafika (1) guide (7) hans kollhoff (4) heinz tesar (1) honlaphasználat (2) hsh architects (2) iba (2) ideiglenes (5) infobox (3) interbau (4) interjú (3) ipari (3) iparművészet (1) irodaház (1) iskola (1) i m pei (1) joseph paul kleihues (3) keletberlin (9) képzőművészet (17) kiállítás (7) kimaradt épületek (20) könyv (7) könyvtár (2) kortárs (55) közlekedés (13) közösségi (1) köztér (10) kreuzberg (5) kvíz (1) lakóház (21) leipziger platz (1) le corbusier (2) lola rennt (2) magyarország (5) Max Dudler (1) modernizmus (12) múzeum (15) nácizmus (8) nagykövetség (3) német egység (2) nyugat berlin (4) olvasnivalók (12) panel (1) panoráma (1) pariser platz (1) park (6) peter eisenman (2) peter zumthor (1) pink floyd (1) politika (3) reichstag (7) rem koolhaas (1) renzo piano (1) rosenthaler platz (1) santiago calatrava (1) sauerbruch hutton (4) schloss (1) sir norman foster (3) sport (8) szakrális (5) szavazás (2) térkép (6) terv (1) tom tykwer (4) topographie des terrors (1) történet (22) történeti térkép (2) ursula wilms (1) utazás szállás (5) utca (6) utóélet (11) város (12) vasút (1) víz (3) wiki (1) workshop (1) zene (7) zsidó (7) zsidóság (1) zvi hecker (1) Címkefelhő

Társasház, Anklamer Straße 52 (roedig . schop architeken)

2010.05.08. 21:51 mB

12_tenone.jpgHajnival beszélgettünk a társasházról mint külön témáról - ennek egy szép mai példája a Roedig-Schop építészpáros munkája.
Különlegessége a háznak, hogy nem ingatlan-befektetésként, hanem egy "baugruppe" keretében valósult meg - részletesebben (alaprajzok, további fotók, magyar fordítás) itt ismerhető meg, de persze a Google térképen is fent van. Itt pedig egy interjú:

*

Roedig Schop: Berlin központjában szerettünk volna lakni, a saját magunk tervezte lakókörnyezetben, egy tulajdonosi irányítással megvalósuló házban, így hasonló érdeklődésű embereket hívtunk meg az irodánkba. Első lépésben az építő-csoport (baugruppe) létrehozott egy tervezői együttműködést, ebben mi építészként kaptunk szerepet. A tervezés folyamán ez egy jogi társulássá alakult, majd tulajdonosi egyesületté. A tervezési fázisba még a kilépés lehetősége is be volt építve. Ezzel együtt minden résztvevőnek biztosítékként le kellett tennie lakásonként 1000 és 2000 euró közti összeget. Ez a tőke az építészek, társtervezők megbízásához is szükséges volt.

Ennél az épületnél szintenként két, viszonylag széles, pillérek nélküli sávot alakítottunk ki, a központi lépcsőház két oldalán. Mindkét zóna közepére került egy-egy akna, így minden szinten más és más lakás volt kialakítható. A legtöbb lakást a tulajdonosa használja, de néhányan szerették volna, ha a szintje egy részét el- vagy kiadhatja ha úgy hozza a szükség. Ezért terveztünk két bejáratot, gipszkarton leválasztásokat és szeparáltan kezelhető fűtési rendszert.

Az értékesítés során súlyoztuk egyes szintek négyzetméterárait: 0.8-cal szoroztuk a földszintet, 1,25-tel a legfelső szintet. Ezzel együtt az volt a cél hogy minden szinten jó lakások jöjjenek létre, ezért is vállaltuk mi építészek hogy miénk lesz az utolsóként megmaradó. A keretet rögzítette a társaság: a lakások felszereltsége a legkisebb tőkeerejű résztvevőhöz volt szabva. A méretekből, a körülbelüli lakóterületekből kiindulva végül is egy közepes igényszintet lőttünk be. Hogy minden résztvevőnek megfelelő legyen, ezt végül is kétszer csökkentenünk kellett, de a végső ár mindenkire kötelező érvényű volt.

Detail: Vannak a háznak a luxust közelítő minőségei is, mint a közös tetőterasz vagy a 2,80-as belmagasság.

Így van. Alacsony volt az építési költségünk, 1000 euró négyzetméterenként [~270e forint / m2] (a teljes projektre vetítve 1650). Önerős munkával tudtunk spórolni, ilyen volt a kert rendezése, a tetőterasz faburkolatának lefektetése, vagy a tetőszint betonip burkolatának a rögzítése. A lépcsőházban és néhány lakásban nyersen hagytuk a betont. A tervezés és a kivitelezés gyorsan zajlott, szorosan tartottuk magunkat az előzetesen elfogadott szabályokhoz, és szinte alig módosítottunk valamit. Szerencsénk volt, az építési engedély is hamar megérkezett, és egyik kivitelező cég se ment csődbe. A megspórolt pénzből tudtuk megoldani a költségesebb utcai homlokzatot vagy a tetőteraszt a vendéglakással. Invesztáltunk olyan szemmel nem látható részekbe is, mint a nagy fesztávok, ez a lakások kialakításánál nagyobb szabadságot adott. (…)

Detail: A lakók milyen mértékben folytak bele a tervezésbe?

Készítettünk egy skiccekből és alternatív megoldásokból álló előzetes tervet, amit megbeszéltünk a csoporttal. Később a lakásokon végigmentünk az egyes lakókkal, de a csoport minden tagja értesült minden változásról, hogy a későbbi változások kézben tarthatóak legyenek. Ezért is tartunk egésznapos egyeztetéseket a kivitelezés megkezdése előtt. Este a kész változatokat kitesszük a falra, így mindenki el tudja képzelni a lakását. A tervezési folyamat végén készült egy kis füzet az egyes stációk dokumentálásával, illetve a még megoldandó kérdésekkel.

Detail: A ti kettős szerepetek – építészek és megbízók vagytok egyben – milyen hatással volt a csoport együttműködésére, illetve egy ilyen módszer hogy hat a későbbi közösségi szellemre?

Az a tény, hogy mi is be fogunk költözni a saját magunk tervezte házba nagyban segített a bizalom kialakításában. A folyamat során összekovácsolódtunk, és erős kötődés alakult ki mindenkiben a projekttel. Kialakítottunk egy tárgyalási, konszenzuskeresési kultúrát.

Detail: Nem azért döntenek egyre többen az ilyen építési társaságok mellett, mert egészen más a folyamat mintha mindez befektetőkkel történne?

Több oka van. Az építtető egy építési folyamatban csak családi ház esetében szólhat valóban bele a folyamatba, de ez a belvárosban kivitelezhetetlen. Egy építési társaságnál mindkét világ előnye megmarad. Persze minden ilyen csoport más és más. Nincs ideális út. Mi a lakók bevonását favorizáljuk – nem azért hogy mint álcázott befektetőt játsszuk, hanem hogy megtaláljuk a helyünket a csoporton belül.

A tetőterasz

A folyamat viszonylag korai stádiumában már eldőlt, hogy a teljes tetőszint - rajta egy vendéglakással és tetőterasszal - közös tulajdonban marad. Ez olyan luxus, amit a társtulajdonosok egyike sem engedhetett volna meg magának egyedül. Mivel az egyes lakásokhoz nem sok külső tér tartozik, a tető mindenki számára biztosítja a napfény és a friss levegő lehetőségét, a földszinti udvar ugyanakkor egy ányékosabb tartózkodási helyet biztosít.

A vendéglakást heti rotációban használhatják a lakók. Mivel a külső látogatók erről a beosztásról nem feltétlenül tudhatnak, szükség van a lakók közötti folyamatos egyeztetésre. Néha maguk a lakók költöznek fel egy hétre, hogy a saját házukban ugyan, de "nyaralhassanak" egy kicsit, élvezve a Berlin feletti kilátást.

*

Az interjú forrása: Detail 2008/9, a képeké: www.wohnmodelle.at. Ez utóbbit is érdemes olvasgatni - bár a tartalma nagyjából a fenti szöveggel egyezik meg.

A cikk olvasásvédelemmel ellátott változata itt nézhető meg (Detail).


Lakók ÉS tervezők: Christoph Roedig - Ulrich Schop

Enjoy living in flat!

A házról olvashatunk még:

- A roedig-schop iroda honlapján (érdemes a többi házaikat is böngészni!)
- A Bauwelt 2006-os számában (pdf)
- és persze a Detail 2008/9-es számában.

1 komment

Címkék: interjú lakóház olvasnivalók baugruppe

A bejegyzés trackback címe:

https://berlin2010.blog.hu/api/trackback/id/tr1001984716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fabryk 2010.05.11. 09:55:06

üdv,

nem szorosan ide komment, de BERLINhez igen:
hg.hu/blog/9379-varoskep-viditas-festekesvodrokkel-gerilla-modra

ezt meséltem pénteken a megbeszélésetek előtt, kedves Bálint :)