HTML

Berlin 2013

BerlinBicikli2013-190.jpg

Tanulmányi út - 2013, a BME Középülettervezési Tanszék és a Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány támogatásával.

Google térkép és útifüzet

Friss hozzászólások

Címkék

196x (2) 198x (1) 199x (6) 200x (4) 201x (6) adminisztratív (2) aeg (2) aeon flux (1) alexanderplatz (2) alvaro siza (1) alvar aalto (1) architekturpreis (7) axel schultes (4) a berlini fal (12) baugruppe (3) bauhaus (2) berlini élet (24) Berlin 2013 (3) beton (2) bogota (1) daniel liebeskind (3) david chipperfield (3) dla 2011 (2) egyetem (1) együttműködés (8) élményeink (9) emlékezet (19) étel-ital (1) felújítás (1) film (19) fordítógép (1) fotó (5) georg candilis (1) gerkan marg und partner (6) gnädinger architekten (1) grafika (1) guide (7) hans kollhoff (4) heinz tesar (1) honlaphasználat (2) hsh architects (2) iba (2) ideiglenes (5) infobox (3) interbau (4) interjú (3) ipari (3) iparművészet (1) irodaház (1) iskola (1) i m pei (1) joseph paul kleihues (3) keletberlin (9) képzőművészet (17) kiállítás (7) kimaradt épületek (20) könyv (7) könyvtár (2) kortárs (55) közlekedés (13) közösségi (1) köztér (10) kreuzberg (5) kvíz (1) lakóház (21) leipziger platz (1) le corbusier (2) lola rennt (2) magyarország (5) Max Dudler (1) modernizmus (12) múzeum (15) nácizmus (8) nagykövetség (3) német egység (2) nyugat berlin (4) olvasnivalók (12) panel (1) panoráma (1) pariser platz (1) park (6) peter eisenman (2) peter zumthor (1) pink floyd (1) politika (3) reichstag (7) rem koolhaas (1) renzo piano (1) rosenthaler platz (1) santiago calatrava (1) sauerbruch hutton (4) schloss (1) sir norman foster (3) sport (8) szakrális (5) szavazás (2) térkép (6) terv (1) tom tykwer (4) topographie des terrors (1) történet (22) történeti térkép (2) ursula wilms (1) utazás szállás (5) utca (6) utóélet (11) város (12) vasút (1) víz (3) wiki (1) workshop (1) zene (7) zsidó (7) zsidóság (1) zvi hecker (1) Címkefelhő

Pariser Platz, Brandenburgi kapu (Táj-kert blog)

2010.05.06. 21:48 mB

Helyreállt a dolgok rendje: a Brandenburgi kapu ismét a hatalmas város (egyik) központja. - Aesculus cikke saját blogjáról - a térről, a történetéről, az újjáépítésről és a környező épületekről; a Google-mentést ide átmásolva (a szerző hozzájárulására egyelőre várok):

A Fal helyén, a belvárosban

Nem csak Berlinnek, hanem egész Németországnak jelképe ez a gyönyörű klasszicista építmény, ami valódi városkapunak épült, és valóban a Brandenburgba vezető utat ellenőrizték innen. A tér már a barokk korban az első Brandenburgi kapu előtt kialakult: Philipp Gerlach, I. Frigyes Vilmos építésze három szabályos alakú teret tervez Berlinben: egy téglány, egy kör és egy nyolcszög alakút (a mai Pariser, Mehring illetve Leipziger Platz). Később a kapunál és az előtte lévő téren igazán "zajlott az élet": Napóleon itt vonult be a városba, 1871-ben itt fogadták a legyőzött Franciaországból hazatérő sereget, és nevezték el a teret a francia fővárosról.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Brandenburger_tor_1871.jpg
A győztes sereg fogadása az 1871-es Porosz-francia háború után.

Mikor fordult a kocka, 1918-ban itt tört ki a császárságot megdöntő forradalom, majd itt zajlottak a náci felvonulások. A háborúban a várossal együtt a tér is súlyos károkat szenvedett. A felosztáskor a szovjet zónába került, míg a képen látható Tiergarten a brit szektor része lett. Mikor 1961-ben felépült a fal, a tér összes épületmaradványát lebontották, és a határzárat itt is kiépítették. Az ikonná vált képeken a kapu a senki földjén áll, mikor 1989. november 9-e után a falat elkezdik bontani.

Aufbau des Grenzstreifens am Brandenburger Tor, 1988/89
Freedom is not free... a "két Berlint" elválasztó határsáv-az ott álló épületeket jórészt lebontották, reflektorok, szögesdrótok, őrkutyák, és fegyveres határőrök, akik extra szabadságot és "jutalékot" kaptak az elfogottak után...

Az egyesítés után a negyven évig vegetáló város hatalmas ütemben (de a vártnál mégis kevésbé) kezdett fejlődni és önmagára találni. Elkezdődött az úgynevezett "kritikai rekonstrukció": a város tömbjeit újjáépítették, az egykori zsákutcák újra nyüzsgővé és elevenné váltak, a "szellem metrómegállókon" pedig ma ismét fel lehet szállni-ami sokáig nem volt magától értetődő. A Pariser Platzon különös dolog történt: azokat az épületek állnak ott, mint száz éve, vagyis azok a funkciók. Maguk a "házak" egészen mások.

http://djoko.freeblog.hu/files/Berlin/brandenburger-tor.jpg

De először is nézzük magát a kaput,: mai formája a második ezen a helyen, 1788 és 1791 között épült fel Carl Gotthard Langhans tervei szerint. Mintája az athéni Propylaeák volt, csak ennek nincsen timpanonja. Tetején áll a Quadriga, vagyis a négylovas szekér, amit a győzelem istennője, Victoria hajt. Kezében a tartott pálca végén tölgykoszorú, benne vaskereszt, felette pedig sas.

A kapu mellett álló ikerházak emlékeztetnek egyedül elődeikre. Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy a kapu nem "bírt volna el" építészeti kísérleteket, szükség volt mellette álló, és odaillő épületek-legalább emlékeztető-rekonstrukciójára.

Kilátás a térre a kapu oldalcsarnokából. A következő épületeket láthatjuk innen kinézve:

A kapuhoz legközelebbi épület az Egyesült Államok nagykövetségéé. A képviselet a háború előtt is itt működött, egy historizáló palotában. A mai épület 2008-ra készült el a kaliforniai Moore/Ruble/Yudell iroda tervei szerint. Az átadáskor írt kritikák egyike szerint "ronda de biztonságos"...

A poroszos előírások még a nagy "hullámzó" Gehryt is meghátrálásra kényszerítették: a DZ Bank 2001-ben elkészült épülete nem is emlékeztet a bilbaoi Guggenheim Museumra, vagy a prágai "táncoló házra". Mivel a homlokzatra vonatkozó előírások nagyon kötöttek voltak az építész kénytelen volt belül szabadjára engedni fantáziáját:

A következő épület az Akademie der Künste, vagyis a művészeti akadémia. Az intézmény eredetileg is itt működött az Arnim-palotában.

http://www.berlin.de/orte/museum/akademie-der-kuenste-pariser-platz/AdK_Pariser_Platz_Fassade800x600_420_315.jpg

A 2005-re elkészült új ház a tér legformabontóbb épülete: az előírt magasságot betartja ugyan, de a teljes homlokzat üveg, mögötte kiállítótermekkel.

http://www.morgenpost.de/multimedia/archive/00111/pariser_3_adk_innen_111383b.jpg

Alkotója a Behnisch&Partner iroda (vezető: Günther Behnisch), ami olyan épületekkel büszkélkedhet, mint München olimpiai létesítményei, vagy a bonni (egykori) parlament.

http://www.berlin.de/orte/sehenswuerdigkeiten/hotel-adlon/Adlon01_360_270.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Bundesarchiv_Bild_102-13848F%2C_Berlin%2C_Hotel_Adlon.jpg

Az Adlon a város legendás szállodája volt. 1907-ben nyitották meg, eredeti épülete nagyon hasonlított az Astoriához. Visszaépítése sokak szemében a Berlin újjáéledését jelentette. Ennek fényében nem meglepő, hogy az újramegnyitás Roman Herzog államfő jelenlétében történt. A régire emlékeztető, de annál nagyobb épületet a Patzschke, Klotz & Partner iroda tervezte.

Az metró/gyorsvasút megállóból kilépve bizony elég impozáns látványt nyújt a kapu a mögötte húzódó két kilométeres parkkal, középen a Siegessäuléval (győzelmi oszlop), ami az 1864-es Dánia feletti győztes háborúnak állít emléket. Ráadásul a kapu a tengely felénél áll, hiszem másik irányba az Unter den Linden húzódik az előző berlini posztban említett császári palotáig.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Franz%C3%B6sische_Botschaft_Pariser_Platz_Berlin.jpg

A sarkon álló Kennedy-fotógyűjtemény épülete után következik a francia követség. A koncepcióhoz híven ide is az eredeti funkció került vissza, új köntösben (2002, Christian de Portzamparc). Ez az épület szemmel láthatóan ötletesebb, izgalmasabb, mint a téren álló másik követség.

http://www.berlin.de/imperia/md/images/stadttouren/n_01_dresdener_bank.jpg

A Dresdner Bank berlini fiókja volt a tér első újjáépített háza. A hamburgi Gerkan, Marg&Partners építésziroda tervezte. Ez a tér egyetlen olyan telke, amin új funkciója van: a Dresdner Bank a Bebelplatzon volt, épületében ma luxusszálló működik. Itt egy historizáló palota állt.

http://www.berlin.de/orte/sehenswuerdigkeiten/pariser_platz/002616_PariserPlatz_360_270.jpg

A Pariser Platz egy nagyon érdekes építészeti kísérlet színhelye: Drezdához hasonlóan itt is választhatták volna az újjáépítést. Azonban máshogy döntöttek: úgy vélték, hogy a funkciók visszaállítása, valamint a rendkívül szigorú építészeti előírások elegendőek a tér egykori rangjának visszaállításához. Annak ellenére, hogy a Pariser Platz nem "szép" a szó köznapi értelmében ezt a célt - ott látva, és a teret és az embereket figyelve legalábbis úgy tűnt - sikerült elérni.

* * *

- A Brandenburgi kapu a Wikipédián (hu);
- a Pariser Platz a wikipédián;
 

1 komment

Címkék: kortárs olvasnivalók pariser platz

A bejegyzés trackback címe:

https://berlin2010.blog.hu/api/trackback/id/tr881980186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2010.05.30. 19:54:54

Frissült ez a cikk (azaz átmásolódott), illetve pár kép ugyancsak frissült az Alexanderplatznál: berlin2010.blog.hu/2010/05/12/alexanderplatz