HTML

Berlin 2013

BerlinBicikli2013-190.jpg

Tanulmányi út - 2013, a BME Középülettervezési Tanszék és a Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány támogatásával.

Google térkép és útifüzet

Friss hozzászólások

Címkék

196x (2) 198x (1) 199x (6) 200x (4) 201x (6) adminisztratív (2) aeg (2) aeon flux (1) alexanderplatz (2) alvaro siza (1) alvar aalto (1) architekturpreis (7) axel schultes (4) a berlini fal (12) baugruppe (3) bauhaus (2) berlini élet (24) Berlin 2013 (3) beton (2) bogota (1) daniel liebeskind (3) david chipperfield (3) dla 2011 (2) egyetem (1) együttműködés (8) élményeink (9) emlékezet (19) étel-ital (1) felújítás (1) film (19) fordítógép (1) fotó (5) georg candilis (1) gerkan marg und partner (6) gnädinger architekten (1) grafika (1) guide (7) hans kollhoff (4) heinz tesar (1) honlaphasználat (2) hsh architects (2) iba (2) ideiglenes (5) infobox (3) interbau (4) interjú (3) ipari (3) iparművészet (1) irodaház (1) iskola (1) i m pei (1) joseph paul kleihues (3) keletberlin (9) képzőművészet (17) kiállítás (7) kimaradt épületek (20) könyv (7) könyvtár (2) kortárs (55) közlekedés (13) közösségi (1) köztér (10) kreuzberg (5) kvíz (1) lakóház (21) leipziger platz (1) le corbusier (2) lola rennt (2) magyarország (5) Max Dudler (1) modernizmus (12) múzeum (15) nácizmus (8) nagykövetség (3) német egység (2) nyugat berlin (4) olvasnivalók (12) panel (1) panoráma (1) pariser platz (1) park (6) peter eisenman (2) peter zumthor (1) pink floyd (1) politika (3) reichstag (7) rem koolhaas (1) renzo piano (1) rosenthaler platz (1) santiago calatrava (1) sauerbruch hutton (4) schloss (1) sir norman foster (3) sport (8) szakrális (5) szavazás (2) térkép (6) terv (1) tom tykwer (4) topographie des terrors (1) történet (22) történeti térkép (2) ursula wilms (1) utazás szállás (5) utca (6) utóélet (11) város (12) vasút (1) víz (3) wiki (1) workshop (1) zene (7) zsidó (7) zsidóság (1) zvi hecker (1) Címkefelhő

Együttműködés - és találkozó pénteken!

2010.05.04. 11:55 mB

Mint látjátok, lassan alakul a honlap, ahogy a fejemben is az elkövetkezendő hetek lehetséges menetrendje. Ennek a lényege, hogy szeretném ha az út milyensége, az arra való felkészülés és minden egyéb minél több közös munkával, sokunk közös befektetéséből jöjjön létre, nagyjából konszenzuálisan.

Ezzel kapcsolatban néhány gondolat:

A közös munkálkodást illetőleg azt javaslom, hogy a felkészülés során mindannyiunknak legyen egy-egy részletesebben megvizsgált saját témaköre, amit kezel-gondoz-megoszt majd velünk; szeretném, ha az úticélokra is lennének javaslataitok (pro és kontra), ha a honlap (és a Google térképünk) is közös munka eredményeként bővülhetne, aminek legegyszerűbb módja (a majdani cikkeken, írásokon túl) ha itt, a hozzászólásokban gazdagítotok minket-egymást kritikus ámbátor előremutató javaslataitokkal. (Ez utóbbihoz a blog.hu rendszerébe kell regisztálni, amivel aztán önálló blogot is kreálhattok, illetőleg hozzászólhattok bármely blog.hu rendszerű bloghoz.)

Emlékeztető mindnyájunknak: péntek 12:00-kor összegyűlnénk ismét a tanszéken, megbeszélni a megbeszélendőket!

Tényleg örülnék minden hozzátevésnek, főleg a gazdagításoknak, de mindennemű kritikának és hibabejelentésnek is. Ehhez kapcsolódva oldalt ("linkblog") felsoroltam néhány olyan honlapot, amihez közünk lehet, ha van még ilyen, azt is örömmel fogadom (úgy látom, mindent örömmel fogadok). A honlap meg a térkép közös szerkesztéséséhez pedig szívesen tartok egy bő tízperces tájékoztatást a rendkívül bonyolult használatról.

Az egyes vizsgálható témák

Mindehhez majd idővel mindenféle segéd kezet nyújtok, egyelőre az egyes, sajáttá tehető témakörökhöz néhány javaslat. A dolog célja részint az, hogy felészülve érkezzünk meg Berlinbe, illetve hogy úgy tudjuk megosztani a felkészülés feladatait, hogy ne egyvalaki jártassa a száját és készítsen elő mindet a többi ámulatára (vagy neadjisten: senki semmit), hanem anélkül, hogy mindenkinek mindent el kéne olvasni, az egyes témafelelősök az adott területbe beásván magunkat segítik a felkészülést (anyaggyűjtést, dokumentálást, stb.), s majdan a helyszínen ékes szavakkal ecsetelik az adott hely erényeit és izgalmait a szájtáti többieknek.

A felvetett témák pontosodhatnak, alakulhatnak (most nem is feltétlenül érzem, melyik mekkora, összevonások és osztódások lehetnek), akár azzal, hogy később visszanézve, az ötleteknek, a pillanatnyi helyzetnek engedve ide visszajövök és átírom, alkítom a listát. Pénteken a lista mellé szeretnék majd neveket rendelni, hogy indulhasson a fókuszálás.

Javasolt témáim:

 1. a város: történet, városszerkezet, térképek, fejlődés
 2. a náci korszak és építészeti öröksége;
 3. múzeumnegyed: kortárs építések és bővítések
 4. A Reichstag és a Kancellária
 5. nagykövetségek - Skandináv, magyar, svájci, satöbbi
 6. Potsdamer platz + Leipziger platz
 7. a modern Berlin: Scharoun, Aalto, Interbau '57 (Freie Universität?)
 8. századelő: Behrens, Taut, Salvisberg…
 9. kelet: Stalin-allée, panelprogram?
 10. korai modern: Siemensstadt, Mies, Corbü
 11. a Berlini Fal – történet, emlékhelyek, emlékművek
 12. berlini hétköznapok: Kreuzberg, Mitte, Tacheles - művészetek, kiállítások
 13. a majdani guide-unk grafikai kezelése: füzet? térkép?...
 14. ?...

Péntekig megpróbálom csiszolgatni, addig kóstolgassuk, kérem Önöket. Pár támpont már van hozzájuk a Google térképen, még több pedig lesz.

1 komment

Címkék: együttműködés honlaphasználat

A bejegyzés trackback címe:

https://berlin2010.blog.hu/api/trackback/id/tr431973530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berlin_mount 2010.05.05. 04:04:08

Ha Középülettervezési tanszék, akkor: esetleg érdekes lehet:

O2 World
Velodrom
Hauptbahnhof és testvérei (itt akár tematikus vezetett túrát is lehet kérni, helyi idegenvezetövel)
Flughafen BBI (hasonló túralehetöség) + a repterek és jövöbeni felhasználásuk.