HTML

Berlin 2013

BerlinBicikli2013-190.jpg

Tanulmányi út - 2013, a BME Középülettervezési Tanszék és a Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány támogatásával.

Google térkép és útifüzet

Friss hozzászólások

Címkék

196x (2) 198x (1) 199x (6) 200x (4) 201x (6) adminisztratív (2) aeg (2) aeon flux (1) alexanderplatz (2) alvaro siza (1) alvar aalto (1) architekturpreis (7) axel schultes (4) a berlini fal (12) baugruppe (3) bauhaus (2) berlini élet (24) Berlin 2013 (3) beton (2) bogota (1) daniel liebeskind (3) david chipperfield (3) dla 2011 (2) egyetem (1) együttműködés (8) élményeink (9) emlékezet (19) étel-ital (1) felújítás (1) film (19) fordítógép (1) fotó (5) georg candilis (1) gerkan marg und partner (6) gnädinger architekten (1) grafika (1) guide (7) hans kollhoff (4) heinz tesar (1) honlaphasználat (2) hsh architects (2) iba (2) ideiglenes (5) infobox (3) interbau (4) interjú (3) ipari (3) iparművészet (1) irodaház (1) iskola (1) i m pei (1) joseph paul kleihues (3) keletberlin (9) képzőművészet (17) kiállítás (7) kimaradt épületek (20) könyv (7) könyvtár (2) kortárs (55) közlekedés (13) közösségi (1) köztér (10) kreuzberg (5) kvíz (1) lakóház (21) leipziger platz (1) le corbusier (2) lola rennt (2) magyarország (5) Max Dudler (1) modernizmus (12) múzeum (15) nácizmus (8) nagykövetség (3) német egység (2) nyugat berlin (4) olvasnivalók (12) panel (1) panoráma (1) pariser platz (1) park (6) peter eisenman (2) peter zumthor (1) pink floyd (1) politika (3) reichstag (7) rem koolhaas (1) renzo piano (1) rosenthaler platz (1) santiago calatrava (1) sauerbruch hutton (4) schloss (1) sir norman foster (3) sport (8) szakrális (5) szavazás (2) térkép (6) terv (1) tom tykwer (4) topographie des terrors (1) történet (22) történeti térkép (2) ursula wilms (1) utazás szállás (5) utca (6) utóélet (11) város (12) vasút (1) víz (3) wiki (1) workshop (1) zene (7) zsidó (7) zsidóság (1) zvi hecker (1) Címkefelhő

Színes angolok: Sauerbruch Hutton Architects

2010.06.06. 18:20 mB

A Sauerbruch Hutton építészirodát Matthias Sauerbruch (Konstanz, DE) és Louisa Hutton (Norwich, UK) alapította 1989-ben. A londoni Architectural Association (AA) építésziskolájában tanultak majd tanítottak együtt 1984 és 1990 között.

A cég alapítása előtt Hutton a brutalista Peter Smithsonnal dolgozott együtt, Sauerbach pedig Rem Koolhaas OMA nevű irodájában. Munkáikra jellemző az intenzív színhasználat, a környezet változásaira reagáló felületek és finom, íves vonalvezetés.


GSW székház (1995-98)
(Berlin – Open City, 2001)

>> a térképünkön itt;

A GSW (azaz a a berlini bérlakásokkal foglalkozó hivatal) adminisztratív központja egy tipikus hatvanas évekbeli toronyházban kapott helyet (Paul Schwebes, 1960). Az épület a maga idejében magától értetődő válasznak tűnt a a második világháborús pusztítások utáni újjáépítés időszakában. A derékszögű tömeg ugyanakkor semmilyen módon nem reagált a környező utcák szögtörésére, nem kívánt kapcsolatba lépni a városszövettel.

Mikor a hivatal bővítési igénye világossá vált, az alapkérdés a meglévő épület megtartása vagy elbontása volt. A GSW 1990-ben meghívásos tervpályázatot írt ki, amit a német-angol Sauerbruch Hutton iroda nyert meg, két okból: tervük egyrészt visszaállította az egykori utcavonalat, másrészt egy „alacsony energiájú toronyépülettel” bővítették a meglévő szárnyakat. A körübelül 40%-os energiamegtakarítás az épületet a Decentralizált Expo 2000 kiemelt projektjévé tette.

Szívesen használjuk az ökológiai tényezőket tervezést alapvetően meghatározó elemekként. A GSW nyugati homlokzata például a legegyértelműbb ökológiai építő-elem, ahol a színekre fókuszáltunk. A szín és a homlokzat mélysége és az árnyékolók mozgása jól értelmezhető, jellegzetes és szinte érzéki jellegő eleme a felületnek.

Az új, 22 emeletes toronyépületet minden szinten lépcsőház és lift köti össze a korábbi toronnyal. Az első és hátsó oldala egyaránt duplahéjú üveghomlokzat, ez egyszerre jelent zajvédelmet és biztosítja a természetes szellőzést. A nyugati oldal egy méter széles sávjában a felfelé közlekedő meleg légtömeg kiszívja az irodák elhasznált levegőjét, aminek a helyére friss levegő érkezik természetes úton, keletről – a beszámolók szerint az év 70%-ában nincs szükség mesterséges szellőztetésre.

http://gaia.lbl.gov/hpbf/picture/casestudy/gsw/gswplan.jpg

http://gaia.lbl.gov/hpbf/picture/casestudy/gsw/gswsec.jpg

A nyugati oldalt egyedileg is mozgatható színes árnyékolók védik, ennek a folyamatosan változó absztrakt képe naponta újrarajzolja az épület homlokzatát. Lent az enyhén ívelő háromszintes épületszárny a Kochstrasse eredeti vonalát állítja helyre. Az épület a Friedrichstadt déli részén álló sokat vitatott torony-blokkok határát jelzi.

Az épület 2000-ben a RIBA Stirling-díját kapta meg.


http://www.adlershof.de/typo3temp/pics/119cfaa0ab.jpgPhotonics Centre (1996-98)

A Photonics Centre optikai, opto-elektronikai és lézertechnológiai kutatóközpont. Két részből: az „Amőbából” és a „Hall”-ból áll, ezeket földalatti alagút köti össze.

A burkolata hullámzó üveghomlokzat, a mögöttes funkcióknak megfelelően más és más hátszerkezettel.

Az üvegfelületek mögötti árnyékolók gazdag színskálával színezik a homlokzatot. A „Hall” egyszintes épület, flexibilis, 7,5 méter magas gyártótérrel. A vasbeton födémet a homlokzati síktól két méterre hátrahúzott acél pillérsor tartja.

Az Amőba, a nagyobb épület háromszintes, mély traktusszélességű, hogy be tudja fogadni középen az optikai laboratóriumokat, a kerületen pedig az irodákat. A födémek U-alakú előregyártott betonpaneljei előregyártott pilléreken nyugszanak, ezek párosával egy „folyosót” képeznek a középső részben. A széles pillérek lehetővé teszik a kéthéjú homlokzat kialakítását – a két réteg közötti tér a szellőztetés helye, ami egyúttal hőtani pufferzónát is jelent.


Nagyobb térképre váltás

>>> a térképünkön itt.


Tűzoltósági és rendőrségi épület a kormányzati negyedben:

http://www.sauerbruchhutton.eu/images/FPR_fire_and_policestation.jpg

Egy XIX. századi áruraktár átalakítása és bővítése, ami a Porosz vám- és adóhatóság komplexumának része volt. Az épület hátsó szárnya a bővítmény gerince, ami világító, „lebegő” testként fekszik rá az alsó szint téglafalára. Az új épületrész alatti terület a különféle járművek fedett tárolóhelye, az udvar elegendő helyet biztosít a tűzoltóautók manőverezéséhez.

Mivel az épület jelentősan hátra van húzva az úttól illetve úgy hat méterrel van a terepszint alatt, a látogató egy új gyalogoshíddal érheti el a tűzoltóállomást. Az épület reprezentatív, historikus homlozatának első emeleti ablakán való feltárulása részint pragmatikus okokra vezethető vissza, részint viszont a hely szürreális minőségét is kifejezi. A bővítés nagy üvegelemei erős kontrasztot képeznek a meglévő épülettel. Az üveglapok vörösei és zöldjei nem csupán a rendőrség és a tűzoltóság hivatalos színeivel való játék, de a környező téglafalak és idős fák színkontrasztjaival is. 

>>> architekturpreis 2006;

>>> a térképünkön itt.


Alexanderplatz, lakó- és irodaház
(pályázat, első díj, 2009 - 2012-ben lesz kész.)

* * *

- www.sauerbruchhutton.eu
- Sauerbruch Hutton (wikipédia.en)
- Breathing in Berlin - részletes cikk a GSW
szellőztetési rendszeréről;
- Photosonic Centre, Berlin (architectsjournal.co.uk)
- Center for Photonics and Optics - képekkel és alapadatokkal, adlershof.de;

Szólj hozzá!

Címkék: kortárs guide sauerbruch hutton architekturpreis

A bejegyzés trackback címe:

http://berlin2010.blog.hu/api/trackback/id/tr12060919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.